Archeologie |
Sedert 2006 beschikt Monument Vandekerckhove nv over een eigen afdeling archeologie die onderzoek uitvoert in landelijke en stedelijke omgeving in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ondertussen is deze afdeling uitgegroeid tot één van de grootste archeologische bedrijven in het land.
Monument Vandekerckhove nv is erkend als archeoloog-rechtspersoon en het team bevat meerdere erkende archeologen, conform het Onroerend Erfgoeddecreet van 2015. U kan bij ons terecht voor het opmaken van archeologienota’s (bureaustudie, vooronderzoek met en/of zonder ingreep in de bodem, archeologische boringen), vooronderzoek in een uitgesteld traject, het uitvoeren van opgravingen, werfbegeleiding en archeologisch advies gedurende uw bouwproject. Meer info over het nieuwe archeologiedecreet vindt u via deze link.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauw overleg met en volgens de noden van de bouwheer, steeds met respect voor de overheidsinstanties en andere archeologische spelers. Er wordt tevens de nodige aandacht besteed aan kennisoverdracht naar een breder publiek. Zo zijn de opgravingsgegevens gratis en eenvoudig te raadplegen via onze publieke databank www.monarcheo.be en kan u ons onderzoek volgen via onze Facebookpagina.
|
Experts in archeologieSedert 2006 beschikt Monument Vandekerckhove nv over een eigen afdeling archeologie die onderzoek uitvoert in landelijke en stedelijke omgeving in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ondertussen is deze afdeling uitgegroeid tot één van de grootste archeologische bedrijven in het land. |
Sinds midden 2016 moet bij de indiening van een bouwaanvraag in bepaalde gevallen een archeologienota gevoegd worden.
Op geo.onroerenderfgoed.be kunt u controleren of voor uw bouw- of verkavelingsaanvraag een archeologienota noodzakelijk is. Een terrein bevindt zich ofwel in een gebied waar geen verder onderzoek vereist is (gga – gebieden geen archeologie), ofwel in één van de twee andere types:een archeologische zone en een ongekende zone. In het geval van de laatste twee is een archeologienota vereist als het terrein waarop de bouwaanvraag betrekking heeft, aan bepaalde oppervlaktecriteria voldoet.
In archeologische zones gaat het om terreinen van minimum 300m2 groot waarbij een minimale bodemverstoring plaatsvindt van 100m2. In woon- en recreatiegebieden gaat het om terreinoppervlaktes van meer dan 3000m2 in combinatie met een minimale bodemverstoring van 1000m2. Daarbuiten (bijvoorbeeld in industriegebied) dient er een minimale bodemverstoring te zijn van 5000m2. Een gedetailleerd stroomschema kan U hier vinden.
Een archeologienota bevat een bureauonderzoek en optioneel verschillende types van vooronderzoek. In het bureauonderzoek wordt bepaald of er bijkomend boringen, proefsleuven of geofysisch onderzoek noodzakelijk zijn.
ArcheologienotaSinds midden 2016 moet bij de indiening van een bouwaanvraag in bepaalde gevallen een archeologienota gevoegd worden. |
|
Het eerste onderdeel van een archeologienota bestaat uit een bureauonderzoek. In deze studie worden landschappelijke, archeologische en historische data met elkaar geconfronteerd om een inschatting te maken van het archeologisch potentieel van een bepaald gebied. Op basis van de bevindingen en studie van de impact van de geplande werken wordt een advies voor de zone opgemaakt, dat ter bekrachtiging wordt voorgelegd aan de overheid.
|
BureauonderzoekHet eerste onderdeel van een archeologienota bestaat uit een bureauonderzoek. In deze studie worden landschappelijke, archeologische en historische data met elkaar geconfronteerd om een inschatting te maken van het archeologisch potentieel van een bepaald gebied. Op basis van de bevindingen en studie van de impact van de geplande werken wordt een advies voor de zone opgemaakt, dat ter bekrachtiging wordt voorgelegd aan de overheid. |
Indien relevant en toepasbaar, kunnen in stijgende graad van intensiteit controleboringen, landschappelijk en archeologisch booronderzoek uitgevoerd worden. Het voordeel van deze manuele technieken is dat ze snel en vrij goedkoop kunnen uitgevoerd worden terwijl ze toch een duidelijk beeld kunnen scheppen over reeds aanwezige verstoring, het archeologisch potentieel of de omvang van de archeologische site. Onze bodemkundige onderzoekt daarnaast de landschapsontwikkeling door middel van boringen of proefputten.
Archeologische boringenIndien relevant en toepasbaar, kunnen in stijgende graad van intensiteit controleboringen, landschappelijk en archeologisch booronderzoek uitgevoerd worden. Het voordeel van deze manuele technieken is dat ze snel en vrij goedkoop kunnen uitgevoerd worden terwijl ze toch een duidelijk beeld kunnen scheppen over reeds aanwezige verstoring, het archeologisch potentieel of de omvang van de archeologische site. Onze bodemkundige onderzoekt daarnaast de landschapsontwikkeling door middel van boringen of proefputten. |
|
In gebieden waar het aantreffen van archeologie niet uitgesloten kan worden, kan een proefsleuvenonderzoek worden geadviseerd. Op het terrein worden met behulp van een kraan sleuven getrokken zodat in totaal ca. 12% van de oppervlakte onder de teelaarde wordt blootgelegd. In stedelijke omgeving wordt dit onderzoek gewoonlijk uitgevoerd door middel van proefputten. Deze methode kan de archeologische verwachting met de grootste trefzekerheid inschatten, maar is ook het meest intensief.
|
ProefsleuvenonderzoekIn gebieden waar het aantreffen van archeologie niet uitgesloten kan worden, kan een proefsleuvenonderzoek worden geadviseerd. Op het terrein worden met behulp van een kraan sleuven getrokken zodat in totaal ca. 12% van de oppervlakte onder de teelaarde wordt blootgelegd. In stedelijke omgeving wordt dit onderzoek gewoonlijk uitgevoerd door middel van proefputten. Deze methode kan de archeologische verwachting met de grootste trefzekerheid inschatten, maar is ook het meest intensief. |
Wanneer op basis van bureauonderzoek en/of ander vooronderzoek wordt vastgesteld dat het een belangrijke archeologische waarde heeft, zal de overheid het advies voor een opgraving bekrachtigen. Bij een archeologische opgraving wordt de geselecteerde zone volledig onderzocht door archeologen. Alle sporen en vondstmateriaal worden geregistreerd en gerecupereerd vóór de aanvang van het bouwproces, zodat er later geen onderbrekingen meer zijn door archeologie.
Na het veldwerk start het proces van de rapportage. Daaronder valt onder meer het zeven van grondmonsters, het reinigen en bestuderen van vondsten, het verwerken van de grondplannen, natuurwetenschappelijk onderzoek, eventuele conservatie van fragiele objecten en uiteraard het uitschrijven van de bevindingen in een rapport.
OpgravingenWanneer op basis van bureauonderzoek en/of ander vooronderzoek wordt vastgesteld dat het een belangrijke archeologische waarde heeft, zal de overheid het advies voor een opgraving bekrachtigen. Bij een archeologische opgraving wordt de geselecteerde zone volledig onderzocht door archeologen. Alle sporen en vondstmateriaal worden geregistreerd en gerecupereerd vóór de aanvang van het bouwproces, zodat er later geen onderbrekingen meer zijn door archeologie. |
|
Monument Vandekerckhove werkt met een open databank voor alle gegevens en rapportage. Op www.monarcheo.be vindt u alle gegevens van de onderzoeksprojecten sinds begin 2013, samen met alle afgewerkte rapporten uit diezelfde periode. Via de knop 'raadpleeg de databank' kunnen geïnteresseerden alle gegevens bekijken. Bent u op zoek naar een ouder rapport, vraag dit gerust aan via monarcheo@monument.be. Mits bronvermelding zijn alle gegevens en foto’s in de databank beschikbaar voor onderzoek door derden.
Naast de ontwikkeling van de databank is Monument Vandekerckhove steeds op zoek naar efficiëntieverhoging door de inzet van nieuwe registratietechnieken, zoals digitale registratie door middel van GPS en iPad, het gebruik van dronebeelden en de aanmaak van orthofoto’s en 3D-beelden.
Monument Vandekerckhove ontwikkelde daarnaast ook nog een semi-automatische zeefinstallatie om het uitzeven van grondstalen efficiënt te laten verlopen. Als u interesse heeft om deze installatie voor bepaalde tijd te huren kan u ons contacteren via de knop hieronder.
|
InnovatieMonument Vandekerckhove werkt met een open databank voor alle gegevens en rapportage. Op www.monarcheo.be vindt u alle gegevens van de onderzoeksprojecten sinds begin 2013, samen met alle afgewerkte rapporten uit diezelfde periode. Via de knop 'raadpleeg de databank' kunnen geïnteresseerden alle gegevens bekijken. Bent u op zoek naar een ouder rapport, vraag dit gerust aan via monarcheo@monument.be. Mits bronvermelding zijn alle gegevens en foto’s in de databank beschikbaar voor onderzoek door derden. |