Glas in lood |
Het glas-in-loodatelier werd in 1993 door Monument Vandekerckhove opgericht en groeide uit tot één van de grootste ateliers in België. Met een evenwichtige mix van hoogopgeleide academici en ervaren technische werknemers kan het atelier elk project van A tot Z en binnen een beperkte termijn in eigen beheer uitvoeren. De kern van de activiteiten richt zich op het behoud en de restauratie van (gebrandschilderde) glas-in-loodramen.
Daarnaast beschikken ze over de expertise om nieuwe ontwerpen uit te voeren, reconstructies te maken en glas op ambachtelijke wijze te plaatsen. In elk van deze activiteiten wordt er gestreeft naar de hoogste kwaliteit waarbij er innovatieve technieken toegepast worden en rekening gehouden wordt met de authentieke waarde.
|
Specialisten in glas in loodHet glas-in-loodatelier werd in 1993 door Monument Vandekerckhove opgericht en groeide uit tot één van de grootste ateliers in België. Met een evenwichtige mix van hoogopgeleide academici en ervaren technische werknemers kan het atelier elk project van A tot Z en binnen een beperkte termijn in eigen beheer uitvoeren. De kern van de activiteiten richt zich op het behoud en de restauratie van (gebrandschilderde) glas-in-loodramen. |
Een restauratie wordt pas uitgevoerd na een historisch en materiaal-technisch onderzoek waarbij de restauratiemogelijkheden zorgvuldig afgewogen worden. Er wordt steeds gewerkt volgens de richtlijnen van het ‘Corpus Vitrearum’ dat het behoud van zoveel mogelijk origineel materiaal en het gebruik van uitsluitend reversibele materialen en technieken voorschrijft. Daarnaast vormt het herwinnen van de leesbaarheid een belangrijk uitgangspunt voor interventie.
Het volledige behandelingsproces – van demontage tot hermontage – wordt stap voor stap uitgevoerd. Daarbij worden traditionele technieken (loodzetten, brandschilderen …) gecombineerd met nieuwe restauratiemethodes zoals het verlijmen van glas en loodherstel. Tijdens de uitvoering wordt op geregelde tijdstippen met de opdrachtgever, architect en monumentenzorg overlegd zodat het restauratieproces indien nodig kan worden bijgestuurd. Desgewenst wordt een schriftelijk verslag opgemaakt waarbij aan de hand van fotografische en grafische documentatie het volledige restauratieproces toegelicht wordt. Het verslag kan dienen bij toekomstige restauraties van de desbetreffende ramen en verruimt bovendien de algemene kennis over glasraamkunst.
Conservatie en restauratieEen restauratie wordt pas uitgevoerd na een historisch en materiaal-technisch onderzoek waarbij de restauratiemogelijkheden zorgvuldig afgewogen worden. Er wordt steeds gewerkt volgens de richtlijnen van het ‘Corpus Vitrearum’ dat het behoud van zoveel mogelijk origineel materiaal en het gebruik van uitsluitend reversibele materialen en technieken voorschrijft. Daarnaast vormt het herwinnen van de leesbaarheid een belangrijk uitgangspunt voor interventie. |
|
Restauratie is geen absolute vereiste voor behoud, maar een laatste redmiddel. Door een regelmatige controle van de bewaringstoestand van de glasramen (en omliggend schrijnwerk) kunnen intensieve en dure ingrepen vermeden worden. De experts van Monument Vandekerckhove komen graag ter plaatse om de conditie van de glasramen op te meten en advies voor onderhoud te geven.
Bij plotse schade (brand, vandalisme …) is het om uiteenlopende redenen vaak niet mogelijk onmiddellijk een totaalrestauratie uit te voeren. Om erger te voorkomen, is het wel van essentieel belang zo snel mogelijk in te grijpen. De gediplomeerde en ervaren onderzoekers maken een schaderapport op met aanbevelingen voor eventuele noodinterventies en geven indien gewenst advies voor latere conservatie en/of restauratie.
|
AdviesRestauratie is geen absolute vereiste voor behoud, maar een laatste redmiddel. Door een regelmatige controle van de bewaringstoestand van de glasramen (en omliggend schrijnwerk) kunnen intensieve en dure ingrepen vermeden worden. De experts van Monument Vandekerckhove komen graag ter plaatse om de conditie van de glasramen op te meten en advies voor onderhoud te geven. |
Het glasraam vormt letterlijk een fragiele, breekbare laag tussen interieur en exterieur en doorstond vaak verschillende tendensen in de kunstgeschiedenis. Elementen werden bijgevoegd, oude gemaskeerd of afgebroken. Met respect voor de authenticiteit en vanuit vakkennis wordt samen met de opdrachtgever, architect en monumentenzorg gezocht naar de beste oplossing voor deze specifieke problematiek. Het maximaal opzoeken van referentiemateriaal vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Dankzij de kennis van de historische brandschildertechnieken en de vaardigheid van de professionele glasschilders kan Monument Vandekerckhove een gerichte oplossing aanbieden: van suggestieve aanvulling tot volledig geïntegreerde restauratie.
ReconstructieHet glasraam vormt letterlijk een fragiele, breekbare laag tussen interieur en exterieur en doorstond vaak verschillende tendensen in de kunstgeschiedenis. Elementen werden bijgevoegd, oude gemaskeerd of afgebroken. Met respect voor de authenticiteit en vanuit vakkennis wordt samen met de opdrachtgever, architect en monumentenzorg gezocht naar de beste oplossing voor deze specifieke problematiek. Het maximaal opzoeken van referentiemateriaal vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. |
|
Het atelier beschikt over de kennis en technische uitrusting om (gebrandschilderd) glas-in-lood naar een nieuw ontwerp om te vormen. Na overleg met de ontwerper wordt de ontwerptekening naar een werktekening vertaald waarbij de technische uitvoerbaarheid bepaald wordt. Het vinden van de juiste kleur en lijnvoering aan de hand van proefstalen is een intensief proces. Zowel werktekening, glastype als kleurtesten kunnen in samenspraak met de ontwerper bijgestuurd worden om zo tot de optimale uitvoering van het ontwerp te komen.
|
Nieuw glas-in-loodHet atelier beschikt over de kennis en technische uitrusting om (gebrandschilderd) glas-in-lood naar een nieuw ontwerp om te vormen. Na overleg met de ontwerper wordt de ontwerptekening naar een werktekening vertaald waarbij de technische uitvoerbaarheid bepaald wordt. Het vinden van de juiste kleur en lijnvoering aan de hand van proefstalen is een intensief proces. Zowel werktekening, glastype als kleurtesten kunnen in samenspraak met de ontwerper bijgestuurd worden om zo tot de optimale uitvoering van het ontwerp te komen. |
Verschillende omgevingsfactoren kunnen beschadiging bij glasramen veroorzaken. Daarom wordt er vaak gekozen om beschermende beglazing te plaatsen. De technici van Monument Vandekerckhove beheersen de techniek voor zowel de plaatsing van voorzetbeglazing met binnen- of buitenventilatie als voor een museale opstelling. Welke beschermende beglazing u het beste aanbrengt, hangt af van de situatie. De specialisten van Monument Vandekerckhove onderzoeken graag de meest ideale materiaalkeuze en plaatsingswijze in samenspraak met de architect.
BuitenbeglazingVerschillende omgevingsfactoren kunnen beschadiging bij glasramen veroorzaken. Daarom wordt er vaak gekozen om beschermende beglazing te plaatsen. De technici van Monument Vandekerckhove beheersen de techniek voor zowel de plaatsing van voorzetbeglazing met binnen- of buitenventilatie als voor een museale opstelling. Welke beschermende beglazing u het beste aanbrengt, hangt af van de situatie. De specialisten van Monument Vandekerckhove onderzoeken graag de meest ideale materiaalkeuze en plaatsingswijze in samenspraak met de architect. |
|
Als bescherming tegen het buitenklimaat ontstaat sinds de late middeleeuwen in West-Europa het gebruik om houten of stenen raamkozijnen in te vullen met glas. Dankzij de technische vooruitgang en om meer licht binnen te laten, bouwt men vanaf de 19de eeuw ijzer- en staalconstructies voorzien van glas. Voor de plaatsing had men verschillende technieken en materialen. Vandaag hebben dergelijke systemen hun maximale levensduur vaak overschreden. Naast de beperkingen eigen aan het constructiemateriaal drogen mastiekvoegen uit en verliezen ze hun functie als hechting en waterdichting. Hierdoor kan het glas breken en verloren gaan.
De glasplaatsers van Monument Vandekerckhove beheersen de technieken om het glas op traditionele wijze terug te plaatsen. Ook kunnen ze samen met de architect en opdrachtgever naar een alternatieve methode zoeken met behoud van het visuele aspect in combinatie met een langere levensduur en/of beter isolerende werking.
|
Ambachtelijke beglazingAls bescherming tegen het buitenklimaat ontstaat sinds de late middeleeuwen in West-Europa het gebruik om houten of stenen raamkozijnen in te vullen met glas. Dankzij de technische vooruitgang en om meer licht binnen te laten, bouwt men vanaf de 19de eeuw ijzer- en staalconstructies voorzien van glas. Voor de plaatsing had men verschillende technieken en materialen. Vandaag hebben dergelijke systemen hun maximale levensduur vaak overschreden. Naast de beperkingen eigen aan het constructiemateriaal drogen mastiekvoegen uit en verliezen ze hun functie als hechting en waterdichting. Hierdoor kan het glas breken en verloren gaan. |
Impressies Glasatelier Ingelmunster |
|